[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?

Zwiń

X
- 

Jakby ktoś chciał zmieniać przełożenia na 0.74 to w dziale Ogłoszenia sprzedaję komplet używanych kół 5 biegu.
 - 
 - 

Tak te koła znam.
Jednak chodzi mi o skrzynie LNR. Nie widzę tam stałego koła 37 zębów. Błąd etki?
A moze w kołach zębatych załączanych jest błędnie dopisana skrzynia LNR...Ostatnio edytowany przez UnlimitedPL; 43943.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

37/50 = 0,74 przełożenia skrzyni biegów
02T 311 158 P, 50 zębów;
02T 311 361 B, 37 zębów
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Może ktoś to potwierdzić etką? (ja nie posiadam niestety)Zamieszczone przez b8tz Zobacz wpisKoła 0,74 można pozyskać ze skrzyni o kodzie LNR - stosowanej w Fabii, Polo i Ibizie. Mnie taką skrzynię udało się kupić z urwanym mocowaniem za 100 zł.
W jakiejś etce online znalazłem koła:
stałe - 02T311361E 5.bieg, 32/36 (http://pl.realoem.me/Seat/E/IB/2011/.../311/311032#22)
załączane - 02T311158P 5.bieg, 37/50 (http://pl.realoem.me/Seat/E/IB/2011/.../311/311033#17)
czy to faktycznie podejdzie? coś tu nie gra (różna liczba zębów) czy ja coś pomieszałem?Ostatnio edytowany przez UnlimitedPL; 43943.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Ja jeżdżę autostradą codziennie, drogi lokalne to góra 10%, a tam góra to 4.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Dlatego do tego silnika jestem Max za 0.74Zamieszczone przez Kwasny Zobacz wpisKoła zamontowane plus nowy olej i uszczelka. Narazie mały test do pracy autostradą, jestem pozytywnie zdziwiony. Da się jechać nawet 70km/h ale dynamiki brak.

Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Spokojnie powyzej 110-120 wraca dynamika i przyspiesza do 150-160...dlatego 0,67 to zestaw na autostrady...w sam raz na wakacje z rodzina. Ja osobiscie ciagne na 4 do 90-100 i wtedy CYK, PIATECZKA
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Koła zamontowane plus nowy olej i uszczelka. Narazie mały test do pracy autostradą, jestem pozytywnie zdziwiony. Da się jechać nawet 70km/h ale dynamiki brak.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Można kupić tanio?Zamieszczone przez b8tz Zobacz wpisKoła 0,74 można pozyskać ze skrzyni o kodzie LNR - stosowanej w Fabii, Polo i Ibizie. Mnie taką skrzynię udało się kupić z urwanym mocowaniem za 100 zł.

Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Koła 0,74 można pozyskać ze skrzyni o kodzie LNR - stosowanej w Fabii, Polo i Ibizie. Mnie taką skrzynię udało się kupić z urwanym mocowaniem za 100 zł.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Dzięki za podpowiedźi, przelicze zęby. Na graty dostałem rabacik. Normalne ceny kół to 660 zl i 550., pierscienie zabezpieczające 40, a olej po 60.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Sprawdź jeszcze cenę przy zamawianiu. Żebyś się nie zaskoczył.Zamieszczone przez Kwasny Zobacz wpisDzięki za szybką odpowiedź. Też tak myślałem,że pasuje, ale gość robił oczy że można coś takiego zrobić. Więc idę zamawiać. Jeszcze raz dzięki.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

jak bedziesz odbieral to policz zeby...pierdolnik w tych numerach w ETCE...ale jak ja zamawialem to musialem przyklepac ze to bedzie montowane niezgodnie z przeznaczeniem producenta i nie mam prawa zwrotu (wad meterialowych sie nie balem, nawet jakby peklo na pol to duze kawalki nie dostana sie do reszty trybow bo sa oddzielone tym lozyskiem podwojnym )
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Dzięki za szybką odpowiedź. Też tak myślałem,że pasuje, ale gość robił oczy że można coś takiego zrobić. Więc idę zamawiać. Jeszcze raz dzięki.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

To wlasnie caly ten watek jest o tym ze kola od innych skrzyn pasuja do tej skrzyni....masz wersje omowione z przelozeniem 0,74 i 0,67. Po VIN zawsze wyskoczy mu 0,85 bo takie kola masz oryginalnie zamontowane (Skoda nie oferuje doboru przelozen wiec tu koledzy szperali i znalezli, zinwestowali, przetestowali i codziennie testuja)...ze tak powiem wszelkie watpliwosci pana z ASO zostaly rozwiane. Kto nie wierzy niech nie ryzykuje moda. U mnie dziala 0,67. Jedyne problemy mozna miec z gwarancja (ale to jakies ukryte wady materialowe ze sie zab ulamie czy cos w ten desen) w ASO na te kola bo nie sa przewidziane do tej skrzyni. Z tego tez powodu pewnie ASO te nie bedzie chcialo sie bawic w wymiane.
Nie masz wiedzy, nie ufasz forumowiczom -ufasz ASO , nie zamieniaj, inzynierowie Skody wybrali najlepsze przelozenie z mozliwych, nie moga sie mylic ...tylko czemu mam korozje w klapie.Ostatnio edytowany przez pafigo79; 42586.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Panowie znów problem, poszedłem dziś zamawiać części, i okazało się że moja skrzynia po vinie to JHV czyli koło 5 biegu ma przełożenie 40/47 czyli 0.85. Gość w ASO nie wiedział czy koła mają taką samą średnicę osadzenia i czy są zamienne. Numer jednego kola 02T 311 158 R. Drugie pytanko jakie przełożenie ma główny wałek, czy takie jak JHT. Z góry dzięki za pomoc.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Poszperam w ETCE. W ASO komplet ma 1,080 zł czyli 400 drożej od Antonio.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Zobacz w Etce czy te same lozysko podwojne jest w obu skrzyniach (wtedy rozstaw walkow jesz taki sam )., jeszcze czy synchronizator jakis podobny...Moze Antonio poda wymiary wew swoich kol, jak i grubosc...warto zobaczyc bo przebicie w cenie jest sporeZamieszczone przez Kwasny Zobacz wpisRozmawiałem z gościem i powiedział, że 6 z turana to inne koła chodź numer ten sam oprócz litery. To jak wróżby z fusów, więc najprawdopodobniej kupię org., ale podpytam gościa w ASO, czasem wiedzą ciekawie rzeczy.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Rozmawiałem z gościem i powiedział, że 6 z turana to inne koła chodź numer ten sam oprócz litery. To jak wróżby z fusów, więc najprawdopodobniej kupię org., ale podpytam gościa w ASO, czasem wiedzą ciekawie rzeczy.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Antonio ma koła 6 biegu do tourana ale musisz dokładnie sprawdzić numery może akurat! Ja zadzwoniłem do sprzedawcy i mi powiedział ze to nie piątka i na miejsce piątku nie będzie pasować ale nie wiem czy mnie dobrze zrozumiał a tych kół nie potrzebowałem wiec nie darzyłem tematu!
gosc nie robi problemów z reklamacjami i zwrotami wiec może warto zaryzykować i przymierzyć
Zobacz ofertę: Komplet kół zębatych 6-tego VW Touran 35:52 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6738372826Ostatnio edytowany przez Patryk; 43186.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

Tak się domyślałem że najpewniejszy będzie luz, dzięki za szybką odpowiedź. Szkoda że Antonio nie robi przełożenia na 0.67, trzeba będzie kupić w ASO.
Zostaw komentarz:
 - 
 - 

byle nie 5, bo wtedy pierscien synchronizatora jest przesuniety ..i nie wiem czy wtedy tak latwo wybierak da sie zdemontowacZamieszczone przez Kwasny Zobacz wpisMożna poprosić na pw namiary na sprzedawcę kół Antonio. Mam pytanko do osób którzy sami montowali, jaki bieg był w skrzyni wrzucony podczas wymiany kół. Z góry dzięki.
Zostaw komentarz:
 - 

Zostaw komentarz: